Karamelliseren - Glaceren

Omdat sjalotjes al veel natuurlijke suikers bevatten kunnen ze licht gebakken al zelf karamelliseren. Voor een zoetere versie kan suiker of honing worden toegevoegd. Gekaramelliseerde sjalot is een lekker garnituur bijvoorbeeld bij een stukje vlees.

Stap 1: Fruit de halve of kwart sjalotjes even aan in een koekenpan.
Stap 2: voeg een lepeltje honing toe en laat deze karamelliseren. In plaats van honing kan ook suiker worden gebruikt. Maar blijf er bij, want suiker verbrandt sneller.
Stap 3: voeg wat specerijen toe, bijvoorbeeld jeneverbessen of laurier en een scheutje rode wijn. Laat de sjalotjes hierin een paar minuten garen.



Glaceren is een techniek om een glanzend laagje aan te brengen op een product zonder deze te kleuren. Geglaceerde sjalotten zijn mooi en lekker als groentegarnituur. Zet de sjalotjes even aan, voeg een klein beetje suiker toe en laat langzaam karamelliseren. Let op dat het niet donker verkleurt. Voeg wat vocht toe om het karamellisatieproces te stoppen en laat het even verdampen.