04-07-2014

De bal is rond, een sjalot meestal niet

Met het WK voetbal in volle gang is er een waarheid die vaak wordt aangehaald: de bal is rond. Dit in tegenstelling tot de bol van een sjalot, die steeds vaker niet rond is.

In de vorige eeuw waren er in Nederland twee belangrijke teeltgebieden van sjalotten: Ouddorp (Zuid-Holland) en Obdam in Noord-Holland. Hierbij stonden de sjalotten uit Ouddorp erom bekend dat ze vroeg in het seizoen aan de markt kwamen.De Noord-Hollandse waren wat beter bewaarbaar. Bekende sjalottenrassen waren de Ouddorpse roodbruine en de Noordhollandse stro-gele. Beide sjalottenrassen waren rond en werden vegetatief vermeerderd. De teelt was kleinschalig en de sjalotten werden vaak met de hand geplant.

Hoe anders is dat anno 2014. Alle Obdammer-tuinders zijn gestopt. In Ouddorp worden nog steeds enkele percelen sjalotten geteeld waarbij de nadruk ligt op het vroeg aan de markt zijn. De Ouddorpse roodbruine is inmiddels verdwenen, maar de nieuwere rassen zijn nog steeds roodbruin en rond. Tegenwoordig is het grootste areaal sjalotten in Flevoland te vinden. De teelt voor consumptiesjalotten uit zaad vind voor 90% plaats met langwerpige sjalotten. Deze langwerpige sjalotten zijn geliefd omdat ze zo makkelijk schillen. Daarnaast zijn ze voor de niet kenner ook beter onderscheidbaar van een gewone ui. Daarmee zijn ze dus ook specialer geworden.

In navolging van Frankrijk vallen steeds meer landen in Europa voor de langere vorm van deze sjalot en daalt het percentage ronde sjalotten in Europa nog steeds. Omdat de in Nederland geteelde sjalotten voor ruim 90 % bestemd zijn om te worden geëxporteerd is het dus logisch dat deze exportmarkt ook wordt voorzien van langwerpige sjalotten. Bovenstaande ontwikkeling heeft zich binnen 20 jaar voltrokken. We zijn benieuwd hoe de sjalot er in 2034 uitziet!Terug