12-12-2013

Hoe westers zijn de sjalotten?

Sjalotten zijn inmiddels zo bekend in Nederland dat we vaak geneigd zijn te denken dat het een typisch westers product is. Niets is echter minder waar.

Oorsprong
De oorsprong van de sjalot ligt in Azië. Via de Romeinen en de Grieken en de handelsroutes tussen oost en west zijn sjalotten vervolgens in Afrika en Europa gekomen. Vervolgens zijn deze sjalotten de Atlantische Oceaan overgegaan waarna ze ook in Noord- en Zuid-Amerika zijn gekomen.
Diezelfde ‘route’ volgt de sjalot op het pad der populariteit. In Azië en Afrika is de sjalot al heel lang een gerespecteerd product. In Europa  geniet de sjalot inmiddels een behoorlijke bekendheid en in Noord- en Zuid-Amerika is de sjalot aan een stevige opmars bezig, met ruim 10% groei per jaar.

3 keer per jaar oogsten
Wat leuk is om te weten, is dat de sjalot rond de evenaar van alle ui-achtigen de belangrijkste is. Dat is heel goed te verklaren. De sjalot, die  van oudsher vooral vegetatief werd vermeerderd, bleek namelijk heel goed te gedijen bij de gemiddeld hoge temperaturen, de hoge lichtintensiteit en de enorme onkruiddruk. Om het onkruid voor te blijven moeten sjalotten snel groeien. Tropische sjalotten doen dat en kunnen soms al na 35-40 dagen worden geoogst. Dat heeft als voordeel dat er rond de evenaar tot wel 3 keer per jaar kan worden geoogst, maar als nadeel dat de sjalotten vanwege de snelle groei minder goed houdbaar zijn.

 

Hoe anders is dat in onze regio
Dankzij ons milde zeeklimaat groeit de sjalot hier juist heel langzaam, wat ons land overigens bij uitstek geschikt maakt voor de teelt van biologische sjalotten. Het geeft de sjalotten een lange bewaarbaarheid. Het is trouwens wel eens voorgekomen dat sjalotten langer dan 1 jaar werden bewaard. Al is natuurlijk maar de vraag of dat de bedoeling is: de consument wil het liefst verse, smaakvolle sjalotten.

Die lange bewaarbaarheid verklaart ook dat het grootste deel van de Nederlandse oogst wordt geëxporteerd: onze sjalotten vullen de tekorten aan die in andere landen ontstaan.

 

 Terug