Smaak

De smaak van een sjalotje is pittig en zoet tegelijk en tevens heel verfijnd.

Of iemand iets lekker of niet lekker vindt is persoonlijk. Smaak is een samenspel van allerlei factoren. Mensen beleven een smaak. Denk maar eens aan de wijn die op vakantie zo heerlijk was en thuis toch een stuk minder lekker smaakte. Ook de geur van een maaltijd, of hoe het product in de mond voelt, het beïnvloedt allemaal de smaakbeleving. Kinderen moeten soms nog smaken leren kennen. Maar smaken kunnen ook volwassenen nog verrassen! 

Smaakinspiraties:

 

  • Rauw sjalotje:
    • grof gesneden bij haring; verrassend in plaats van het bekende uitje
    • gesnipperd op een milde tomatensalade
    • heel fijn gesnipperd in een dipsaus of soep waardoor het pittig karakter en knapperig mondgevoel krijgt
  • Gefruit door de gebakken aardappels
  • De sjalot kan ook worden gebruikt voor marinades om smaak toe te voegen aan de gerechten, zoals vlees en vis.
  • In het zuur leggen, bijvoorbeeld in azijn. Hierbij worden meerdere ingrediënten, zoals laurier en sjalotten, eerst in een vloeistof gestoomd en vervolgens ingemaakt. De sjalotten kunnen na het inmaken als garnering worden gebruikt.
  • De sjalot is een belangrijk bestanddeel van Worcestershire Sauce. Deze saus wordt met name gebruikt als smaakmaker bij vleesgerechten en marinades.
  • Snijd sjalotten niet te lang van tevoren, dan worden ze bitter van smaak.