Broodje geroosterde buikspek met sjalot/citroen/dragon chutney

Broodje geroosterde buikspek met sjalot/citroen/dragon chutney
Waarom een sjalot :

recept van een van de winnaars van onze kids kookwedstrijd

Categorie : Vlees
Soort gerecht : Brood of sandwich, Groenten, Varkensvlees
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 60 minuten
Benodigdheden :

4 lekkere meergranen broodjes
4 ons buikspek
5 spice (kruiden)
3 kleine biologische citroentjes
3 sjalotjes
1 sinaasappel (sap)
Verse dragon (2 eetl.)
Verse bieslook (2 eetl.)
Olijfolie
Zout
Peper
snufje suiker

Voorbereiding :

Breng een pan water aan de kook en laat daar de buikspek een paar minuutjes in borrelen. Dep de buikspek droog. Maak met een scherp mesje sneetjes in de witte speklaag zodat hij in de gril knapperig kan worden. Smeer de bovenkant van de buikspek in met wat 5 spice poeder. Bak de buikspek in een braadslee een half uur op de hoogste stand van de oven zodat de bovenkant knapperig kan worden. Giet nu wat water of witte wijn in de braadslee en doe wat folie over de buikspek zodat hij niet te donker wordt. Laat de buikspek nog ruim een uur doorbakken op 160/180 ºC.

Bereidingswijze :

De chutney maak je door de sjalotjes in zo dun mogelijke plakjes te snijden. Daarna de schil van de citroenen afsnijden en de partjes eruit snijden. Doe ze bij de sjalotjes. Dan 3 eetl. olijfolie toevoegen. Om het iets minder zuur te maken een beetje geperst sinaasappelsap toevoegen. Daarna wat zout, wat peper en een heel klein beetje suiker. Tenslotte een bosje bieslook en dragon zo fijn mogelijk snijden en door de chutney roeren. Laat alles een half uurtje staan zodat de smaken goed kunnen mengen.

Snij de buikspek in mooie plakjes en leg ze op een vers broodje. Doe een klein beetje sjalotten chutney eroverheen voor een beetje zure smaak die goed bij het varkensvlees past.

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :