Loempiaatjes

Loempiaatjes
Waarom een sjalot :

Recept van een van de winnaars van onze kids kookwedstrijd

Categorie : Vlees
Soort gerecht : Gevogelte, Groenten, Pizza of wraps, Roerbakken, Rundvlees, Varkensvlees, Vis, schaal- of schelpdieren, Vlees
Aantal personen : 20
Bereidingstijd : 45 minuten
Benodigdheden :

4 a 5 Sjalotjes (afhankelijk van hoe groot ze zijn)
50 a 100 gr. taugé
3 bospenen (of waspenen)
2 teentjes knoflook
1 cm. gember
300 gr. gehakt (Ik gebruik zelf mager rundergehakt, maar je kunt ook ander gehakt gebruiken. En als je vegetarisch bent, kun je het gehakt vervangen door bijvoorbeeld gemarineerde tofu)
Kleine verpakking rijstvermicelli
Loempia vellen
2 eieren
1 kleine theel. koenjit
1 kleine theel. laos
½ kleine theel. djinten
scheutje soja saus
arachide olie (kan ook met andere olie die geschikt is om op hoge temperatuur te gebruiken)

 

Benodigdheden:

Rasp
Grote kom
Theedoek
Grote snijplank
Kleine pan
Schaaltjes
Wokpan
Bij voorkeur tang
Grote schaal
Keukenrol

Voorbereiding :

Rasp de sjalotjes en de wortel, nadat je deze hebt gewassen en doe ze in een grote kom. Voeg het gehakt, 1 ei, soja saus, knoflook, djinten, laos en koenjit toe en kneed alles door elkaar. Dit is een groot gedeelte van je vulling. Kook de rijst vermicelli, zoals op de verpakking vermeldt en was de taugé.

Leg een schone vochtige theedoek op je grootste snijplank. En daarnaast een bord met de loempia vellen, de grote kom met de vulling, schaaltje met de taugé, schaaltje met de rijst vermicelli en een schaaltje met het eiwit van 1 ei.
 

Bereidingswijze :

Nu kun je echt aan de slag. Peuter een loempia vel los en leg deze als een ruitvorm op de grote snijplank met vochtige theedoek. Pak nu een klein balletje van de vulling en leg deze helemaal onderin de onderste punt van de loempia vel. Leg daar 4 a 5 taugé spruiten op en een beetje rijst vermicelli.  Sla het puntje van de loempia vel omhoog en rol door tot net onder de 2 zijpunten. Sla nu de zijpunten naar binnen (niet te strak, je mag 2 a 3 cm. ruimte laten) en rol door, totdat je bijna bij het einde bent. Doop je wijs en middelvinger in het eiwit en smeer dat uit op de bovenste punt (dat is je lijm namelijk) en rol de loempia dicht. Herhaal dit alles ongeveer 40 keer.

Je kunt er voor kiezen om ze allemaal in 1 keer te maken als je bijvoorbeeld een feestje hebt, maar je kunt ze ook invriezen. Ikzelf vind het handiger om het per porties in te vriezen.

Voor het volgende gedeelte is het verstandig om een volwassen persoon te vragen. Doe een ruime hoeveelheid arachideolie in de wokpan en zet het vuur vrij hoog. Wanneer de olie heet is, leg je de loempia's er in. Niet te grote porties, want dat is lastig bij het omdraaien. Wanneer je ziet dat de loempia goudkleurig wordt, kun je de loempia omdraaien en frituren totdat hij van beiden kanten goudkleurig is. Wanneer je ziet dat het te hard gaat, kun je het vuur wat lager zetten. En ook andersom natuurlijk. Haal de loempia's er 1 voor 1 uit en leg ze op een schaal met keukenrol vellen. 

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :

De loempia's zijn lekker met sweet chilli saus voor degene die van pittig houden en ketjap manis voor degene die daar niet van houden.