Kopen & bewaren

Van teler tot verkoper, iedereen werkt mee aan een perfecte kwaliteit sjalot. Het blijft echter een natuurproduct, zo uit de grond. En soms glipt er wel eens een minder perfecte sjalot door de kwaliteitscontrole. Let er bij de aankoop van sjalotten op dat er geen 'uitloper', een witgelige of groene spruit, uit de bovenkant komt. De sjalot met uitloper is niet meer zo smaakvol.

In de supermarkt liggen de sjalotten meestal op de groente- en fruitafdeling in de buurt van hun familieleden knoflook en uien. Ze worden veelal verkocht in een netje zodat het product goed zichtbaar en fris blijft.

Sjalotten zijn thuis goed en makkelijk te bewaren. Leg ze bij voorkeur op een droge en koele plek zoals in de kelder of de bijkeuken. Bewaar sjalotten niet in een plastic zak want ventilatie is heel belangrijk. Als je sjalotten droog en donker bewaart, blijven ze wekenlang goed. Zo heb je altijd een lekkere verse smaakmaker in huis.

Gepelde, niet gesneden sjalotten kan je in een afgesloten bakje in de koelkast één week bewaren.