Snelle sjalotten-komkommersalade

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. De komkommer wassen, in de lengte halveren, daarna in plakjes snijden. De olie aanmaken met de wijnazijn, zout en peper. De sjalot en komkommer toevoegen en het geheel verder op smaak brengen. Zet de salade tot gebruik in de koelkast. 

Aandachtspunten:

Laat de ingrediënten een paar uur goed intrekken voor meer smaak. 

Goede Sjalotten-aardappelsalade

Begin met de sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. De aardappelen schillen, wassen en in blokjes van circa 1 bij 1 cm snijden. De blokjes beetgaar afkoken in kokend water met voldoende zout en op een vergiet droog laten stomen. De spekjes in hele kleine blokjes snijden en in een beetje olie krokant uitbakken. Met de nog warme aardappelblokjes in een kom vermengen met het vet van de gebakken spekblokjes. De bieslook heel klein snijden of knippen en door de mayonaise roeren, vervolgens de sjalot toevoegen en de mosterd. Het geheel door de warme aardappelblokjes roeren, op smaak brengen met zout en peper en in de koelkast laten afkoelen. 

Aandachtspunten:

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrijkomen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden.

Lekkere gezonde gevulde paprika’s

Snijd van de paprika’s ongeveer 2 cm van de bovenkant af en verwijder de bovenkant van het steeltje. Verwijder de zaadlijsten, bestrooi de binnenkant met zout en peper en zet de paprika’s 4 minuten in de oven op 170 °C. Laat ze op het aanrecht afkoelen. De basmatirijst beetgaar koken in water met zout, even met koud water afspoelen en laten uitlekken in een vergiet.

De sjalotjes pellen, halveren en in fijne ringetjes snijden. De knoflook halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken. De courgette wassen, in vieren snijden, de zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. De tomaten in vieren snijden, zaadjes en vocht verwijderen en in reepjes snijden. De oesterzwammen onder lauwwarm water afspoelen, het steeltje verwijderen en in reepjes snijden. De kipfilet in dunne reepjes snijden en bestrooien met zout, peper en paprikapoeder .

Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok en roerbak de kipfilet samen met de groenten. Voeg als de kipfilet bijna gaar is de gekookte rijst toe en warm nog heel even door. Leg de paprika’s op een ovenplaat en verdeel het mengsel erover. Dek af met de bovenkant van de paprika’s en zet ze 5 minuten in de oven op 170 °C. Serveer direct.

Tips:

Bak de kipfilet niet te gaar anders wordt deze te droog; het vlees gaart nog verder in de oven.

Zorg ervoor dat de paprika’s rechtop blijven staan in de oven; snijd eventueel een klein stukje van de onderkant eraf.

Basmatirijst heeft de langste rijstkorrel van alle rijstsoorten en een heerlijke geur en smaak. De droogkokende rijst wordt verbouwd in India en Pakistan aan de voet van het Himalayagebergte. Basmati behoort tot de beste rijstsoorten ter wereld en wordt door de plaatselijke bevolking ook wel ‘koninginnerijst’ genoemd.

Snelle omelet met gerookte zalm en sjalot

Pel de sjalot en halveer deze. Snijd de sjalot daarna in halve ringen. Was de peterselie, verwijder de grove stelen en snijd het fijn. Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes. Klop de eitjes in een mengkom los tezamen met de room, peper en een beetje zout (de gerookte zalm is ook al zout en de sjalot geeft ook al body aan het gerecht) en vermeng het eimengsel met de gerookte zalm en de peterselie. Fruit de sjalot met een klontje boter en een klein scheutje olijfolie aan in een anti-aanbak pan zonder te laten kleuren. Voeg dan het eimengsel toe en laat het ei garen zonder te kleuren. De pan schuin houden en de omelet tot de helft van de pan dubbelvouwen in een halvemaanvormig en daarna op het bord storten.

Aandachtspunten:

Een goede omelet is heel licht bruin gekleurd, in een mooie halve maan vorm en nog baveux (smeuïg, nog net niet gaar) van binnen!

Kerstelijke snijbonen met sjalot en parmaham

Pel de sjalot en halveer deze. Snijd de sjalot daarna ragfijn. Hak het teentje knoflook fijn. Snijd de parmaham plakjes in dunne reepjes. Snijd de snijbonen zo schuin en dun mogelijk . Kook de gesneden snijbonen in kokend water met zout voor ongeveer 1 minut (blancheren). Giet ze af en laat ze daarna in ijskoud water (evt. met ijsklontjes) afkoelen. Fruit de gesneden parmaham zachtjes aan in de boter. Voeg dan de sjalot en de knoflook toe en fruit deze even aan. Voeg dan als laatste de snijbonen toe en roerbak dit geheel een paar minuten. Breng op smaak en dien de groenten direct op.

Aandachtspunten: 

De snijbonen niet te gaar koken want dat is zonde van de smaak. Op deze manier smaken de snijbonen zelfs een beetje zoet.

Mexicaanse guacamole met sjalotten en avocado

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. De avocado’s door een bolzeef wrijven; voeg gelijk het citroensap toe om verkleuring te voorkomen. De Spaanse peper halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen, en heel fijn snijden. Vermengen met de avocado. Sjalot en tabasco toevoegen. Het geheel op smaak brengen met zout en eventueel nog wat vers gemalen peper.

Aandachtspunten:

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrij komen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden!

Pepers bevatten capsaicine, een krachtige hete stof die je lang blijft proeven. Vooral de zaadjes en zaadlijsten bevatten een sterke concentratie. Daarom wordt vaak geadviseerd om zaadjes en zaadlijsten te verwijderen.

Wees voorzichtig bij het bereiden van pepers, kom vooral niet met uw vingers aan ogen, neus en lippen en was na het snijden handen en snij-attributen heel goed af.

Als de avocado nog niet rijp is bij aankoop: de rijping van een avocado kan worden versneld door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur. Tip: koop de avocado liever een paar dagen van tevoren, zodat deze thuis nog kan rijpen.