Skip to content

Verse bloemkool met kerriesaus

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 500 g bloemkool
  • 1 sjalotje
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 g kerriepoeder
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 0,5 l volle melk (koud)
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Breng in een pan water met zout aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat deze in 5 minuten gaar koken. 

Pel en halveer het sjalotje en snipper deze ragfijn. De knoflook pellen, halveren, kiem verwijderen (deze smaakt bitter) en fijnhakken. Verhit de boter in een pan en fruit sjalot, knoflook en kerriepoeder enkele minuten op een laag vuur zónder te kleuren. Voeg het laurierblad toe. Zeef de bloem en voeg deze al roerende toe. Laat het mengsel op een laag vuur garen tot er een vettige bal ontstaat. Roer vervolgens de melk erdoor met een garde totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerende met een spatel aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en breng op smaak met zout en peper. Serveer in een sauskom. 

Tips:

Roer niet te lang met de garde in de saus: de bloem bevat gluten die hierdoor vrijkomen en de saus een te zoetige smaak geven.