Snijd de broccoli in kleine roosjes. Breng in een pan water met zout aan de kook. Voeg dan de broccoliroosjes toe en laat deze in 5 minuten gaarkoken.
Pel en halveer het sjalotje en snipper deze ragfijn. Pel en halveer de knoflook, verwijder de kiem (deze smaakt bitter) en hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een pan en fruit sjalot en knoflook enkele minuten op een laag vuur zónder te kleuren. Voeg het laurierblad toe. Zeef de bloem en voeg deze al roerende toe. Laat het mengsel op een laag vuur garen tot er een vettige bal ontstaat. Roer vervolgens de melk erdoor met een garde totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus al roerende met een spatel aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken, breng op smaak met zout en peper en voeg de Parmezaanse kaas toe. Giet de saus over de broccoli en laat eventueel nog een paar minuten gratineren onder de gril voor een mooi bruin korstje.
Te gebruiken bij:
De saus is lekker bij diverse groenten, bijvoorbeeld bloemkool, broccoli of witlof, of als saus voor lasagne of moussaka.
Aandachtspunten:
Roer niet te lang met de garde in de saus, de bloem bevat gluten en door het roeren komen de gluten vrij en geven ze de saus een te zoetige smaak.
Bechamelsaus is een witte saus op basis van bloem en boter en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze basissaus wordt nu veel gebruikt in zowel de Franse als Italiaanse keuken.