Laat de tutti frutti een uur wellen in een beetje cognac en snijd ze daarna in kleine stukjes van 1 cm. Pel en halveer de sjalotjes en snipper ze ragfijn. De knoflook pellen, halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken. Verhit de notenolie in een koekenpan en roerbak de hazelnoten op een middelmatig vuur mooi lichtbruin. Laat de noten vervolgens op keukenpapier uitlekken en afkoelen en hak ze grof met behulp van een groot mes of pan. Rits de tijmblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Vermeng het gehakt met sjalot, knoflook, tijm, tutti frutti en hazelnoten en maak er met behulp van het ei, de room en het broodkruim een niet te slappe vulling van. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Snijd de kalkoenborst over de gehele zijkant in en vouw het vlees voorzichtig open. Bestrooi de binnenkant met zout en peper, vul op met het gehaktmengsel, klap de kalkoenborst weer dicht en sluit de open kant met een paar satéprikkers of bind op met slagerstouw. Wrijf ook de buitenkant van de kalkoen in met zout en peper. Verhit de oven voor op 175 °C. Braad de kalkoen in een passende braadslede met 2 teentjes knoflook aan in de notenolie en boter, totdat het vlees rondom goudbruin van kleur is geworden. Plaats de schaal vervolgens in de oven en laat de kalkoen in ongeveer 35 minuten gaar worden op 175 °C. Bedruip af en toe met het braadvocht. Zet de oven uit en open de ovendeur totdat de binnentemperatuur is gedaald tot rond de 50 °C. Doe de ovendeur weer dicht, zet de oven weer aan en laat de kalkoen nog 15 minuten op een temperatuur van 50 °C rusten.
Serveren:
Verwijder satéprikkers of slagerstouw, snijd het vlees in 6 plakken en serveer op voorverwarmde borden. Giet het braadvocht door een zeef en serveer apart. Lekker met pommes duchesse en haricots vert.
Tips:
Kip en kalkoen zijn vaak besmet met de bacteriën salmonella en/of campylobacter, welke een ernstige voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Maak daarom kip, kalkoen en delen daarvan altijd door en door gaar.
Laat de kalkoenborst na het braden nog 15 minuten op een lage temperatuur in de oven rusten; hierdoor wordt het vlees niet te droog.
Het recept van de vulling is ook lekker om een hele kalkoen of kip mee te vullen.
Dit gerecht is ook zeer geschikt voor een buffet; u kunt het vlees zowel warm als koud serveren.