Pel en halveer de sjalotten en snijd ze daarna in dunne ringen. Verwijder de buitenste bladeren van de slakrop en gebruik de binnenste bladeren. Was en droog de sla. Verwijder het staartje van de haringen en snijd de haringfilets schuin in drieën. Pluk de blaadjes van de citroenmelisse en snijd ze in grove stukken. Schil de bietjes en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Snijd deze plakken vervolgens weer in reepjes van 1 cm. Snijd de appel in dunne plakjes en snijd deze plakjes in dunne reepjes.
Maak een dressing van de honing, appelazijn en olie. Doe wat zout en peper bij de honing, schenk de appelazijn erbij en voeg als laatste druppelsgewijs de olijfolie toe. Er ontstaat zo een mooie gebonden dressing. Leg de haring, bietjes, appel en sjalot op de sla en giet de dressing eroverheen. Breng alles eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Aandachtspunten:
Als de dressing niet gebonden is, voeg deze dan opnieuw druppelsgewijs toe aan een klein beetje heet water.