Skip to content

Kropsla salade met sjalot, Hollandse nieuwe haring en citroenmelisse

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 2 takjes citroenmelisse
  • 1 krop Hollandse sla
  • 4 haringen
  • 200 g gare rode bieten
  • 1 Granny Smiths appel
  • 1 dl olijfolie extra vierge
  • 25 g appelazijn
  • 20 g honing
  • peper en zout

Bereidingswijze

Pel en halveer de sjalotten en snijd ze daarna in dunne ringenVerwijder de buitenste bladeren van de slakrop en gebruik de binnenste bladeren. Was en droog de slaVerwijder het staartje van de haringen en snijd de haringfilets schuin in drieën. Pluk de blaadjes van de citroenmelisse en snijd ze in grove stukken. Schil de bietjes en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Snijd deze plakken vervolgens weer in reepjes van 1 cm. Snijd de appel in dunne plakjes en snijd deze plakjes in dunne reepjes.

Maak een dressing van de honing, appelazijn en olie. Doe wat zout en peper bij de honing,  schenk de appelazijn erbij en voeg als laatste druppelsgewijs de olijfolie toe. Er ontstaat zo een mooie gebonden dressing. Leg de haring, bietjesappel en sjalot op de sla en giet de dressing eroverheenBreng alles eventueel nog verder op smaak met peper en zout. 

Aandachtspunten: 

Als de dressing niet gebonden is, voeg deze dan opnieuw druppelsgewijs toe aan een klein beetje heet water.