Skip to content

Marokkaanse couscous met sjalot

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g couscous
  • 1 tomaat
  • kwart komkommer
  • 1 el. verse munt
  • 1 el. verse peterselie
  • 0,5 limoen
  • 3 el. olijfolie, extra vierge
  • zout en peper

Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. Hak daarna de knoflook fijn. Ontvel de tomaten door ze enkele seconden in een steelpan met kokend water te dompelen en vervolgens onder de kraan met koud water af te spoelen, waardoor het vel er gemakkelijk kan worden afgetrokken (pliceren). Halveer de tomaten, verwijder vocht en pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. De komkommer schillen, in de lengte halveren, de zaadlijst verwijderen en in blokjes van ½ bij ½ cm snijden. De munt ragfijn snijden. De peterselie wassen en fijne stukjes hakken.

Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg de bouillon toe en breng het mengsel aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de couscous toe. Goed doorroeren en op smaak brengen met zout en peper. Laat de couscous afgedekt wellen. Roer vervolgens de afgekoelde couscous goed los met een vork en voeg daarna de komkommer, tomaat en kruiden toe. Meng als laatste de limoensap en olijfolie er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Tips:

Dek de couscous af: door de stoom wordt de couscous namelijk goed gegaard.

Koop mooie, gave, frisse muntblaadjes zonder verkleuringen. Verse munt blijft enkele dagen goed in de groente la van de koelkast.

 

Couscous is een van oorsprong zeer populair gerecht in Noord-Afrika en bestaat voornamelijk uit griesmeel, waarvan de korrels een diameter hebben van ongeveer 1-2 millimeter.