Skip to content

Franse Provençaalse Sjalottenratatouille

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 4 sjalotten (100 g)
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. verse tijm
  • 1 tl. verse rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 courgette
  • 1 dl olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en in halve ringen snijden van circa ½ cm dik. (Het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden, want deze is een beetje bitter). De rode paprika halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes van circa 1 bij 1 cm snijden. Het teentje knoflook fijn hakken. De tomaten in vieren snijden, vruchtvlees en zaadjes eruit halen. De courgette en aubergine zonder de middengedeelte in blokjes van 1 bij 1 cm snijden. De tijm en rozemarijn fijnhakken. De sjalot, paprika, tijm, rozemarijn en knoflook aanzetten in de olijfolie, zonder te kleuren. De aubergine toevoegen en het geheel op smaak brengen met zout en peper. Na een paar minuten de courgette toevoegen, enkele minuten doorroeren en als laatste de tomaten toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper en nog 2 minuten door laten garen. 

Aandachtspunten: 

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen. 

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrij komen, doordat de cellen kapotgesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden! 

De courgette en tomaat als laatste toevoegen, anders worden ze te gaar.