Skip to content

Mexicaanse guacamole met sjalotten en avocado

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 3 Sjalotten (75 gr.)
  • 3 Rijpe avocado’s
  • ½ Citroen
  • 1 Kleine spaanse rode peper
  • 6 Druppels tabasco
  • Zout en peper

Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. De avocado’s door een bolzeef wrijven; voeg gelijk het citroensap toe om verkleuring te voorkomen. De Spaanse peper halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen, en heel fijn snijden. Vermengen met de avocado. Sjalot en tabasco toevoegen. Het geheel op smaak brengen met zout en eventueel nog wat vers gemalen peper.

Aandachtspunten:

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrij komen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden!

Pepers bevatten capsaicine, een krachtige hete stof die je lang blijft proeven. Vooral de zaadjes en zaadlijsten bevatten een sterke concentratie. Daarom wordt vaak geadviseerd om zaadjes en zaadlijsten te verwijderen.

Wees voorzichtig bij het bereiden van pepers, kom vooral niet met uw vingers aan ogen, neus en lippen en was na het snijden handen en snij-attributen heel goed af.

Als de avocado nog niet rijp is bij aankoop: de rijping van een avocado kan worden versneld door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur. Tip: koop de avocado liever een paar dagen van tevoren, zodat deze thuis nog kan rijpen.