Skip to content

Ciabatta met sjalottencroustade

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 2 ciabatta
  • 4 sjalotten
  • 0,5 dl olijfolie
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 100 g pijnboompitten
  • 5 g basilicumblaadjes
  • 4 tomaten
  • zout en peper

Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en in halve ringen snijden van een ½ cm dikte (het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden want deze is een beetje bitter). De sjalot zachtjes garen in de olijfolie. De parmezaanse kaas raspen. De pijnboompitten 4 minuten licht kleuren in de oven op 170 °C. De kaas, pijnboompitten en de sjalot in een foodprocessor malen (niet te fijn) en op smaak brengen met zout en peper. Van de tomaten de kroontjes verwijderen en in dunne plakken snijden en verdelen over de gehalveerde ciabatta’s. Bestrooien met zout en peper, de basilicumblaadjes en als laatste de sjalottencroustade. Bak de ciabatta’s 3 minuten in de oven op 170 °C en serveer direct. 

Aandachtspunten:

Pel de sjalot onder water, dit zorgt voor minder irritatie aan de ogen.

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrijkomen, doordat de cellen kapotgesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden.

De pijnboompitten niet te donker kleuren, anders wordt de smaak bitter.

De sjalottencroustade kan ook worden gebruikt voor door de pasta. De croustade als laatste toevoegen vlak voordat u de pasta serveert.