Skip to content

De sjalotten salsa

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 4 sjalotten (100 g)
  • 4 tomaten
  • 1 paprika
  • 0,5 stevige, friszure appel (Granny Smith)
  • 1 Spaanse rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g suiker
  • 0,5 dl balsamicoazijn
  • 0,5 tl. kaneelpoeder
  • 1 tl. kruidnagelpoeder
  • 0,5 tl. korianderzaad

Bereidingswijze

Versnipper de sjalot. Was daarna de tomaten, pliceren (ontvellen) en in vieren snijden. De zaadjes en het vocht verwijderen en in kleine blokjes snijden. De appel in kleine blokjes snijden. Rooster de paprika in de oven op 225 °C totdat het vel zwart is geblakerd. Even laten afkoelen in koud water en vervolgens het zwarte vel verwijderen. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in een kleine blokjes. De rode peper halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en fijnsnijden. De teentjes knoflook fijnhakken. De suiker karamelliseren. Wanneer de karamel begint te kleuren de groenten en specerijen toevoegen, even doorroeren en afblussen met de balsamicoazijn. Met de deksel erop 5 minuten laten koken, daarna op smaak brengen en koud wegzetten. 

Aandachtspunten:

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.

De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrijkomen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden. 

De karamel licht gekleurd houden, anders ontstaat er een bittere smaak.

Karamel maken is makkelijk: door een beetje water bij de suiker te doen en op een matig vuur te laten inkoken (zonder aan de pan te komen) zal de suiker gaan karamelliseren zonder te verbranden.