Frisse tonijntartaar met sjalot, basilicum en honing - Sjalot Skip to content

Frisse tonijntartaar met sjalot, basilicum en honing

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 250 g verse tonijnfilet
  • 2 Sjalotten (50 gr.)
  • 8 Blaadjes verse basilicum
  • 0,5 dl. Olijfolie extra vierge
  • 2 el. Balsamico azijn (Aceto Balsamico)
  • 2 el. Honing
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Begin met de sjalotjes pellen, halveren en ragfijn snipperen. De rauwe tonijnfilet in blokjes van circa 0,5 bij een 0,5 cm snijden. De tomaat wassen, pliceren (ontvellen) en in vieren snijden, de zaadjes en het vocht verwijderen, en in kleine blokjes van circa 0,5 cm snijden. De basilicum in ragfijne reepjes snijden. Vermeng de azijn met de honing, sjalot en basilicum en breng op smaak met zout en peper. Voeg de dressing en de tomatenblokjes toe aan de tonijn en schep voorzichtig door elkaar. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer op een bedje van gemengde sla, bijvoorbeeld rucola en frisée. 

 

Tips

Bij dit recept is het heel belangrijk dat de tonijn supervers is, want deze wordt rauw gegeten.

Na een rijping van minimaal twaalf jaar in houten vaten van verschillende houtsoorten wordt druivenmost omgezet in een donkere, bijna stroperige, lichtzoete vloeistof, de aceto balsamico. Naarmate de aceto ouder wordt, krijgt deze meer smaak en karakter en nemen – evenals bij wijnen – de scherpe en zure tonen af. De goedkopere en vaak zuurdere soorten kunnen bij bereiding wel een theelepel suiker gebruiken. Als je een authentieke Aceto di Balsamico wilt kopen, let er dan op dat deze de minimale leeftijd van 12 jaar heeft.