Skip to content

Gekaramelliseerde sjalot en Hollandse witlof

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 50 g suiker
  • 500 g witlof
  • 30 g boter
  • scheutje olie
  • zout en peper

Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en halve ringen snijden van ½ cm dikte (het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden want deze is een beetje bitter). De witlof vanaf de punt af om de kern heen afsnijden in stukjes van 3 cm (de kern niet mee snijden want deze is bitter). De witlof wassen en op een vergiet uit laten lekken. Een koekenpan op het vuur zetten , goed heet laten worden en vervolgens de olie en boter toevoegen. Pas op, het wordt het snel bruin. Als de boter en olie bruin is, gelijk de witlof en de sjalot toevoegen en het geheel roerbakken. Wanneer de witlof begint te kleuren de suiker toevoegen en deze licht laten karamelliseren op hoog vuur. De witlof op smaak brengen met peper en zout. 

Aandachtspunten:

Pel de sjalot onder, zodat er minder irritatie ontstaat in de ogen.

De witlof goed laten uitlekken zodat de boter niet gaat spetteren bij het bakken.

De suiker niet te ver door laten kleuren, de suiker mooi goudbruin van kleur houden.