Leg de plakjes spek op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Plaats deze in een voorverwarmde oven op 120 °C en bak de pancetta in 20 minuten krokant.
Pel en halveer de helft van de sjalotten en snipper ze ragfijn. Pel en halveer de rest van de sjalotten en snijd ze in halve ringen. De teentjes knoflook pellen, halveren, kiem verwijderen en fijnhakken. Was de bospaddestoelen en snijd ze in grove stukken. Bak de paddestoelen in 1 eetlepel olie en boter in een paar minuten gaar, breng ze op smaak met zout en peper en houdt ze warm op een voorverwarmd bord afgedekt met aluminiumfolie. Doe nog 1 eetlepel olie en boter in de pan en bak de sjalottenringetjes totdat deze een lichtbruine kleur krijgen. Bestrooi naar smaak met zout en peper en schep ze bij de paddestoelen.
Meng het wildgehakt met de fijngesnipperde sjalot en ei en breng op smaak met kaneelpoeder, zout en peper. Verdeel het gehakt in vieren en maak er hamburgers van. Verhit de rest van de olie en boter in een koekenpan en bak de hamburgers aan beide kanten in ongeveer 6 minuten mooi bruin.
Snijd de bolletjes open. Leg op de onderste helften een blaadje sla en vervolgens de hamburger. Bedek met de sjalottenringetjes, de bospaddestoelen en de pancetta en vouw de bolletjes weer dicht. Serveer direct.
Lekker met de frisse sjalotten-komkommersalade.
Tips:
Laat de hamburgers niet te lang bakken, anders worden ze te droog.
Vervang het wildgehakt eventueel door rundertartaar.
Pancetta wordt gemaakt van buikspek en is afkomstig uit het Italiaanse Piacenza. Het spek wordt niet gerookt maar gekruid en is een veelgebruikt ingrediënt in Italiaanse gerechten, zoals de bekende pasta carbonara. Je kan de pancetta eventueel vervangen door bacon of mager gerookt spek, maar dit geeft het gerecht wel een andere smaak!