Skip to content

Heerlijke sjalotten-mangochutney

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 rijpe mango's
  • 0,5 rode peper
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1 mespuntje kerriepoeder
  • 30 g verse gember
  • 100 g suiker
  • 2 tl. witte wijnazijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

De sjalotten pellen, halveren en ragfijn snipperen. Mango’s schillen en in kleine blokjes van ½ bij ½ cm snijden. De rode peper halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en heel fijnsnijden (niet hakken!). De gember heel fijnsnijden. De suiker met een klein laagje water op het vuur licht karamelliseren. Wanneer er een lichte karamel ontstaat de sjalot, gember, rode peper en geperste knoflook toevoegen en afblussen met de azijn en mangoblokjes. Als laatste de kerriepoeder toevoegen en naar smaak een beetje zout en peper. Een paar minuten laten koken (dit hangt af van de rijpheid van de mango). 

Intussen twee jampotten steriliseren en omgekeerd op een schone theedoek zetten. Als de chutney klaar is, gelijk in de potten doen, sluiten en ondersteboven laten afkoelen. 

Aandachtspunten: 

Voor chutneys geldt dat ze het lekkerst smaken na een paar weken staan. 

Als je rode peper te heet vindt: voor de kleur kan ook een halve rode paprika in dunne reepjes erdoorheen worden gedaan. 

Karamel maken is niet zo moeilijk: door een beetje water bij de suiker te doen en op een matig vuur te laten inkoken (zonder aan de pan te komen) zal de suiker gaan karamelliseren zonder te verbranden.