Skip to content

‘Hete Bliksem’ (bitterballen) met sjalot

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 5 stevige zure appels
  • 1 dl witte wijn
  • mespuntje kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 100 g suiker
  • 3 sjalotten
  • 50 g bloem
  • 50 g broodkruim
  • 50 g eiwit
  • 30 g sesamzaad
  • peper en zout
  • olie

Bereidingswijze

De aardappelen koken en pureren. De appels schillen en in blokjes van 1 bij 1 cm snijden. De sjalotten pellen en ragfijn snipperen. De witte wijn opzetten met kaneelpoeder, kaneelstokje en gesnipperde sjalot. Suiker toevoegen, aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken. Vervolgens de appelblokjes erbij en weer aan de kook brengen. Onmiddellijk van het vuur afhalen en koud wegzetten. Laat de appelblokjes op een zeef uitlekken als ze voldoende zijn afgekoeld. Door de aardappelpuree mengen en het geheel goed op smaak brengen met zout en peper. 

‘Hete Bliksem’ bitterballen: 

Met een ijsknijper – of 2 lepels – kleine balletjes maken van de puree. Wentel ze eerst door de bloem, vervolgens door het losgeslagen eiwit en als laatste door het – met sesamzaadjes vermengde – broodkruim. Daarna de bitterbal nog een keer door het eiwit en broodkruim wentelen en frituren op 180° C. Uit laten lekken op keukenpapier. 

Aandachtspunten:

Zorg ervoor dat de appelblokjes niet te gaar worden, anders wordt de ‘hete bliksem’ te vochtig.