Skip to content

Kabeljauwfilet met een dakje van sjalot en appel

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 700 g kabeljauwfilet
  • 1 friszure, stevige appel (Granny Smith)
  • 2 sjalotten (75 g)
  • 0,5 teentje knoflook
  • 50 g roomboter
  • 2 el. olijfolie (ganzenvet kan ook)
  • 1 dl. kalfsjus
  • mespuntje kerriepoeder
  • mespuntje komijnzaad
  • zout en peper

Bereidingswijze

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van circa  ½ bij ½ cm. De sjalotjes pellen, halveren en ragfijn snipperen. Daarna halveer je de knoflook, de kiem verwijderen en hak de knoflook fijn. Fruit sjalotjes, knoflook, appelblokjes, kerriepoeder en het komijnzaad enkele minuten in de roomboter op een zacht vuur, zonder te kleuren. Breng op smaak met zout en peper, schep het mengsel over in een kom en zet deze afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot het is afgekoeld.

Verwarm de oven voor op 170 °C op de grillstand. Verdeel de kabeljauwfilet in vier porties en bestrooi met zout en peper. Verdeel vervolgens het koude mengsel over de vier stukjes kabeljauw en bestrooi met het broodkruim. Bak de filets 1 minuut in het olijfolie / ganzenvet, met het sjalotten / appelmengsel boven. Schep ze daarna voorzichtig op een ingevette ovenplaat en laat in ongeveer 5 minuten de korst goudbruin worden. Verwam ondertussen de kalfsjus. Serveer op voorverwarmde borden met de kalfsjus apart in een sauskom.

Tips:

Bak de kabeljauw niet te gaar, het vlees droogt namelijk snel uit. Verse vis kan je het beste net aan gaar (glazig) serveren.

Je kan de kabeljauwfilet ook vervangen door andere soorten witvis, bijvoorbeeld roodbaars, schelvis of wijting.