Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat het deeg ontdooien. Leg vetvrij papier in een springvorm en bekleed deze met de plakjes bladerdeeg. Prik er gaatjes in met een vork. Bak het bladerdeeg goudbruin af in de oven in ongeveer 8-10 minuten. Snijd het spek in kleine blokjes van een ½ cm en de ham in blokjes van 1 cm dik. De sjalotten pellen, halveren en in hele dunne ringen snijden (het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden want deze is een beetje bitter). De prei goed wassen, in dunne halveringen snijden en nog een keer goed wassen. De room met de eidooiers vermengen en op smaak brengen met peper en zout. Het spek aanzetten in de roomboter en olijfolie. De ham, prei, sjalot en knoflook toevoegen en ongeveer 5 minuten zachtjes stoven. Op smaak brengen met zout en peper, af laten koelen en vermengen met het mengsel van room en eidooier. Als laatste de kaas erbij en het geheel goed op smaak brengen met zout en peper. De vulling op de taartbodem storten. In ongeveer 30 minuten afbakken in de oven op 170 °C. De quiche buiten de koelkast af laten koelen, daarna uit de vorm halen. Kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Aandachtspunten:
De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.
De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrijkomen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden!
De room en eidooier nooit toevoegen aan een heet groentemengsel: u voorkomt hiermee dat de eidooier stolt en daardoor klontjes in de quiche!