Winterse roerbakgroenten - Sjalot Skip to content

Winterse roerbakgroenten

Categorie

Moment

AANTAL PORTIES

Bereidingstijd

Ingrediënten

  • 100 g winterwortel
  • 100 g schorseneren
  • 100 g pastinaak
  • 100 g knolsederij
  • 3 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje ontbijtspek à 75 g
  • 75 g boter
  • zout en peper

Bereidingswijze

Winterwortel, schorseneren, pastinaak en knolselderij wassen, schillen en in kleine blokjes van circa 1 bij 1 cm snijden. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook, blancheer de groenteblokjes 2 minuten en spoel af in een vergiet onder koud stromend water. Laat vervolgens even uitlekken. 

De sjalotjes pellen, halveren en in ringetjes snijden. De knoflook halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken. Het spek in blokjes van circa 0,5 cm bij 0,5 cm snijden. Bak de spekblokjes enkele minuten zachtjes in de boter, voeg sjalot en knoflook toe en fruit het geheel nog 1 minuut. Voeg als laatste de groenten toe en roerbak deze een paar minuten mee. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct. 

 

Tips:

Door de groenten beetgaar te blancheren blijft de smaak beter bewaard.

Pastinaak of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete, anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt worden gegeten. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt veel gebruikt als ingrediënt voor stoofschotels en hutspot. In veel Engelse zoete gerechten, zoals desserts en jam, is pastinaak onmisbaar. De groente is moeilijker te krijgen dan knolselderij en winterpeen, maar vraag er eens naar bij de groenteboer/versspeciaalzaak. Let erop dat de wortels stevig aanvoelen, slappe pastinaken worden een beetje kauwgumachtig als ze gaar zijn.

Dit gerecht kun je als bijgerecht bij de eendenborst met olijventapenade serveren.